Covid-19 | Financiering met staatsgarantie

Naar aanleiding van de Covid19-crisis heeft de Spaanse regering een aantal buitengewone maatregelen afgekondigd om het hoofd te bieden aan de economische en sociale impact.

Op 24 maart 2020 zijn er concrete richtlijnen gegeven voor de overheidsgaranties voor bankleningen. Hiermee wordt beoogd om de liquiditeit van Spaanse bedrijven en ondernemers zeker te stellen (betaling van salarissen, facturen, belastingen en andere verplichtingen).

De totale overheidsgarantie bedraagt in eerste instantie 20 miljard euro (dit kan later worden uitgebreid) en is in principe in gelijke proporties beschikbaar voor MKB en voor grote bedrijven.

De voorwaarden zijn als volgt: 

  • De overheidsgarantie bij nieuwe leningen of bij oversluiten van bestaande leningen voor MKB bedraagt 80%. Voor grote bedrijven bedraagt dit percentage 70% bij nieuwe leningen en 60% bij verlenging of vernieuwing van bestaande leningen;
  • De geldigheid van de garantie is gelijk aan de looptijd van de lening (maximum 5 jaar);
  • De kosten voor de bank: tussen 0,2% en 1,2%;
  • De kosten voor de bedrijven: te bepalen door de bank
  • De aanvrager mag op 31/12/2019 niet in situatie van wanbetaling zijn, of op 17/03/2020 verwikkeld zijn in een faillissementsprocedure;
  • De aanvraag kan tot 30/09/2020 worden ingediend; bij toekenning is er een terugwerkende kracht tot 18/03/2020 mogelijk (bijvoorbeeld m.b.t. andere reeds verstrekte leningen);

Hoe aan te vragen?

De financiering kan bij de grote Spaanse banken (Banco Sabadell, Banco Santander, Bankia, BBVA, Caixabank etc) worden aangevraagd. De banken hebben zich verplicht om de kosten op “pre-Covid19 niveau” te handhaven en om ieder geval tot 30/09/2020 de voorwaarden van bestaande kredieten te handhaven.

Interesse? U kunt rechtstreeks contact opnemen met uw bank maar vanzelfsprekend staan wij ook graag klaar om, indien dat uw voorkeur heeft, de coördinatie op ons te nemen.